Lidija Špegar

LIDIJA ZA PLAFON

Rođena u Bjelovaru 1978. Diplomirala novinarstvo na Hrvatskim studijima te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao redateljica, urednica i istraživačica za razne filmske i TV produkcije. Članica je DHFR-a.

Njezin prvi dokumentarni film Neke stvari ne treba sakriti dio je audiovizualne baštine Yad Vashema – Svjetskog centra sjećanja na holokaust u Izraelu, dok se Okus skrbi koristi u edukativne svrhe.

Kamo idemo premijerno je prikazan na ZagrebDoxu 2017. Film je, između ostaloga, sudjelovao na AlJazeera Balkans Documentary Film Festivalu te bio jedan od filmova koji su 2019. predstavljali Hrvatsku na DOK Leipzig programu Country Focus Croatia. Kamo idemo dobio je i nagrade, među kojima su Dekaničina nagrada ADU-a te nagrada publike na STIFF-u (Student International Film Festivalu).

2014., 2015. i 2016. godine pohađala je scenarističku radionicu Palunko u sklopu Hrvatskog filmskog saveza, a 2015. scenarističku radionicu u sklopu Talent campusa Sarajevo Film Festivala. Iste godine dobila je nagradu za najbolju prezentaciju scenarija na pitching forumu 24. izdanja Dana hrvatskog filma. Trenutno snima dugometražni dokumentarni film Underground top lista, koji je dobio financijsku potporu HAVC-a. Projekt je bio jedan od filmova koji je predstavljao Hrvatsku 2021. na Nebulae programu u sklopu festivala Doclisboa, gdje je osvojio nagradu Pitch the Doc.

Filmografija:

Neke stvari ne treba sakriti (2014.) / kratki dokumentarni film / Restart

Okus skrbi (2014.) / srednjometražni dokumentarni film / Udruga Igra

Kamo idemo (2017.) / srednjometražni dokumentarni film / ADU i HAVC

Voštana figura (2019.) / kratki dokumentarni film / Udruga Kamera

Odijelo za čitanje (2022.) / promotivni film / Knjižnice grada Zagreba